Tatuajul, de la act tribal la act artistic. Ovidiu Popârțan a dus Transilvania Tatoo în Galeria de Artă Contemporană

Transilvania Tatoo Expo a revenit luna trecută pe agenda evenimentelor din Sibiu și a făcut dovada că organizatorii nu numai că nu și-au ieșit din mâna, ci și că perseverează în ambiția lor de a demonstra talent celor dispuși să-l vadă.
Surprinzător (sau poate nu!), Transilvania Tatoo Expo a ajuns anul acesta, cu o săptămâna înainte de startul oficial, în Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal (MNB) cu expoziția de pictură ˝Slaves To The Needles˝. Demersul, inițiat de Ovidiu Popârțan, a inclus lucrările artistului clujean Marius Jucan și a avut drept punct culminant o premieră artistică: realizarea live a unei picturi.
Ovidiu Popârțan a reușit să implice în acest proiect un grup de elevi de clasa a X-a de la Liceul de Arte din Sibiu îndrumați de profesorul Viorel Florin. Au participat , de asemenea, la lucrare, Csaba Vereș și Paula Oltean.
Eforturile continue ale lui Ovidiu Popârțan de a-i promova pe artiștii tatuatori, de a crea punți între ei și între ei și societate, de a-i arată întregii lumi și nu doar acelei părți a ei pasionată de tatuaje, au atins, odată cu intrarea în Galeria de Artă Contemporană a Brukenthalului sibian, un nou nivel. De altfel Certificatul de Excelență inmânat de directorul general MNB, Alexandru Chituță, este o formă de înalta recunoaștere.
Ovidiu, prin talentul dar și prin evenimentele sale, are o contribuție relevanță la ceea ce se întâmplă la nivel global, la transformarea tatuajului în act artistic de la actul tribal inițial, iar expoziția cu care a intrat la Galeria de Artă Contemporană este încă un pas pe acest drum.

Însă, pe lângă cele de mai sus, merită menționată și deschiderea MNB și a conducerii sale. Disponibilitatea de a vedea și de a recunoaște artă peste tot unde se află aceasta este nu doar o viziune modernă, ci și corectă.

˝Realția cu MNB a pornit de la o reconstituire istorică organizată împreună cu Asociația <Geto-Dacii din Moldova>. Colaborările cu atâția artiști străini, dar și interacțiunea cu simpli vizitatori din afara țării ne-a demonstrat că, din păcate, mulți vin aici fără prea multe informații despre România. Cu toții știu despre Vlad Țepeș și atunci am decis să le arătăm mai mult, să le arătăm istoria noastră din perioada lui Traian, de când am stat ca un ghimpe în coasta Imperiului˝- rememorează Ovidiu Popârțan.
Întâlnirea cu cei de la Liceul de Arte și cu profesorul Viorel Florin are vechime deja, datează încă de la ediția din 2010.
Lucrările expuse la Muzeul de Artă Contemporană al MNB au fost un adevărat omagiu spre pionierii tatuajelor și spre cei care au revoluționat această industrie. Conținând portretele câtorva dintre ei – Stoney St.Clair, Felix Leu, Filip Leu, Domn Ed Hardy, Zsolt Sarkozi, Bernie Luther, Waldi Wahn sau Constantin ˝Castor˝Lăpușneanu- expoziția de la MNB a fost o recunoaștere de la Sibiu, prin talent, a talentului și a muncii într-un domeniu care a depășit demult (și cu succes!) nișa inițială.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.