TODOR JIVKOV LA SIBIU: ˝PRIETENIE FRĂȚEASCĂ ÎNTRE POPOARELE ROMÂN ȘI BULGAR˝. MUSAFIRII DE DEMULT AI ORAȘULUI

Trecutul recent  abundă în personalități care  au vizitat Sibiul. De la șefi de state și de guverne (prezenți  inclusiv deodată, în 2019) și până la artiști internaționali precum Julio Iglesias, Trupa Scorpions, Mikhail Baryshnikov,  Robert Wilson și mulți , foarte mulți alții – cu toții au lăsat amintiri în rândul sibienilor.

Dar, ceva mai  demult, au fost și alți musafiri importanți în cetate. Unii ale căror vizite sunt mai puțin cunoscute.

Spre exemplu, pe 2 octombrie 1976 aterizează la Sibiu și este întâmpinat în stilul vremii Todor Jivkov, președintele Bulgariei (˝vecină și prietenă˝), invitat de Nicolae Ceaușescu  și primit, evident, de el.

˝Potrivit datinei străbune, tovarăşii Nicolae Ceauşescu şi Todor Jivkov au fost întâmpinaţi cu tradiţionala pîine şi sare. Un grup de pionieri a oferit conducătorilor de partid şi de stat ai celor două ţări buchete de flori.O gardă militară a prezentat onorul. Au fost intonate Imnurile de stat ale Republicii Populare Bulgaria şi Republicii Socialiste România. Un mare număr de locuitori ai municipiului Sibiu aflaţi la aeroport şi-au manifestat prin îndelungi aplauze, ovaţii şi urale profunda satisfacţie pentru această nouă întâlnire dintre tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşul Todor Jivkov. Cei prezenţi au scandat minute în şir „Ceauşescu—Jivkov“, dînd expresie sentimentelor reciproce de caldă prietenie frăţească şi solidaritate care însufleţesc popoarele român şi bulgar˝- scrie în ziarul Comitetului Central al PCR, Scînteia, la o zi după sosirea importantului musafir.

Întâmpinarea de la Sibiu a președintelui Jivkov- Scînteia, 3 octombrie 1976

 

Practic, Jivkov doar a aterizat din Bulgaria la Sibiu, iar de aici a plecat cu tovarășul Ceaușescu la o vânătoare în județul Mureș. A doua zi au făcut băi de mulțime la Târgu Mureș, au vizitat întreprinderi și s-au despărțit într-o atmosfera tovărășească.

În 1969, în plin elan comunist, vine la Sibiu președintele Republicii Federale Austria, Franz Jonas. Acesta a stat în România nu mai puțin de o săptămână, firește, întâlnindu-se cu Nicolae Ceaușescu și  oferindu-și unul altuia dejunuri și recepții. A vizitat Sibiul pe 15 septembrie, sosit de la București cu un tren special și însoțit de Manea Mănescu, vicepreşedinte al Consiliului de Stat, Constantin Stătescu, secretarul Consiliului de Stat și de  Gheorghe Pele, ambasadorul României la Viena.

Pentru oraș a fost o adevărată sărbătoare la care, probabil, mulți sibieni au participat cu bucurie sinceră fiind vorba despre un președinte occidental. Liderul  austriac a fost plimbat prin oraș cu o mașină decapotabilă din care a salutat mereu privitorii. A fost însoțit pe traseu de milițieni pe motociclete și a vizitat Muzeul Brukenthal, iar la prânz,  preşedintele Comitetului Executiv al Consiliului popular al judeţului Sibiu, tovarășul Richard Winter a oferit un dejun în onoarea delegației.

Oaspetele austriac a plecat în aceeași zi, tot cu trenul, la Cluj.

Președintele Austriei la Sibiu, în 1969

 

La începutul lunii noiembrie 1936, are loc un alt moment special:  susține la Sibiu un concert George Enescu. Este relatat câteva zile mai târziu în ziarul Acțiunea:

˝ Zilele acestea a avut loc la Sibiu un important eveniment cultural: concertul marelui artist George Enescu. O sală arhiplină a răsplătit cu aplauze furtunoase pe genialul nostru compozitor și virtuos. Ceea ce este demn de remarcat este că la acest concert s-a realizat, măcar în parte, înfrăţirea celor două popoare din Sibiu pe teren cultural. Într-adevăr, am fost uimiţi de numărul cel mare al auditorilor saşi cari au venit să asculte şi să admire pe George Enescu. Toată elita săsească a fost de faţă la acest concert  ceea ce, trebue să recunoaştem, e spre cinstea acestui neam iubitor de muzică˝- Acțiunea, 8 noiembrie 1936.

La sfârșitul anului 1937 vine la Sibiu pentru un mare eveniment al Partidului Național Țărănesc, Iuliu Maniu. Aceeași Acțiunea, scrie:

˝Joi 16 Dec. s’a ţinut În Sibiu un mare congres al partidului naţional ţărănesc la care pe lângă şefii organizaţiei judeţene a luat parte însus d. Iuliu  Maniu, şeful partidului ˝- Acțiunea, 19 decembrie 1937.

Evenimentul țărăniștilor a fost amplu, cu delegați din toată țara vizibili pe străzile orașului.

˝La sfârşitul Congresului d. dr.Stolchiţa (președintele organizației locale – n.n.)  a mulţumit participanţilor şi dlui Iuliu Maniu care a trecut peste orice piedici întinse şi a venit să vorbească alegătorilor din Sibiu şi județ˝- Acțiunea, 19 decembrie 1937.

Nota despre prezența lui Iuliu Maniu la Sibiu din ziarul Acțiunea – colecția Bibliotecii ASTRA

 

Regele Mihai a fost de mai multe ori la Sibiu, însoțit de persoane diferite. S-a aflat aici, spre exemplu, în 1942 împreună cu  Regina Mamă Elena, soția Regelui Carol al II-lea  sau în 1943, alături de  ˝conducătorul Statului˝, Mareșalul Ion Antonescu.

 ˝Sibiul s’a înfăşurat Duminecă 18 Iulie a. c. (1943-n.n.)  în haină de aleasă sărbătoare, aşa cum a făcut-o ori de câte ori a primit pe vatra sa pe conducătorii destinelor neamului˝ (scrie Foaia Poporului pe  25 iulie 1943) și l-a primit pe MS Regele Mihai la ceremoniile de înălțare în grad și de decorare a drapelelor de luptă. Evenimentul a avut loc în actuala Piață Mare a  Sibiului,  acolo unde s-a aflat, evident, și generalul Constantin Pantazi, ministrul Apărării  Naționale.

Regele Mihai oferă personal săbii de onoare militarilor  șefi de promoții  din toate școlile militare din Sibiu.

Regele Mihai a părăsit Sibiul în aceeași zi, cu avionul, iar Mareșalul Antonescu a mai rămas încă o zi.

Nu o dată s-a aflat la Sibiu și tatăl Regelui Mihai, Regele Carol al II-lea, însoțit uneori de – pe atunci- Marele Voievod Mihai  sau  de Regele George al Greciei. Motivele au fost diverse de-a lungul timpului, cel mai cunoscut, însă, este inaugurarea Drumului Regelui (Transalpina de astăzi), în 1939.

Foaia Poporului relatează despre prezența la Sibiu a Regelui Mihai- colecția Bibliotecii ASTRA

 

Pe 7 septembrie 1944, trec prin Sibiu primele trupe sovietice, ˝în perfectă ordine˝. Gazeta Sibiului de a doua zi a scris despre subiect:

˝ În dimineaţa zilei de 7 Septemvrie, au trecut prin oraşul nostru, spre frontiera româno-maghiară, primele armate sovietice venite la noi în ţară spre a expulza pe germani şi spre a ne ajuta la recucerirea Ardealului de Nord.

Trecerea s’a făcut în cea mai perfectă ordine, populaţia primindu-i şi privindu-i cu frunţile înseninate.

Toate trupele erau motorizate şi printre ostaşi se găseau şi numeroase femei˝- Gazeta Sibiului, 8 septembrie 1944.

Gazeta Sibiului despre trecerea trupelor sovietice prin Sibiu, în 1944 – colecția Bibliotecii ASTRA

 

Prin Sibiu au trecut și actori celebri precum Maria Filotti, artisiti ca Barbu Lăutaru sau Mia Braia, a trecut Mihai Eminescu (detalii aici) sau Mircea Eliade.

Anunț despre redeschiderea Grădinii VENEȚIA (pe locul actualului Magazin Dumbrava), în prezența Miei Braia (sora Ioanei Radu). Foaia Poporului, 23 mai 1943 – colecția Bibliotecii ASTRA

 

Ca o curiozitate pentru cei care nu-și aduc aminte, a trecut prin Sibiu (în 1996)  și Albert de Monaco, pe vremea când nu conducea, încă, Principatul Monaco ( în fruntea acestuia aflându-se tatăl său, Rainier al III-lea). Albert de Monaco a ajuns la Sibiu cu un avion personal, a fost așteptat  la Aeroport de un reprezentant al Guvernului României, de Mitropolitul de atunci, IPS Antonie și de primarul Sibiului, Sorin Șerbu și și-a continuat cu mașina drumul spre Vâlcea unde susținea câteva proiecte sociale.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.