Tot mai multe motoare pe benzină sunt „scoase din priză˝ de cele electrice. Autoturisme, autobuze, până și camioane și camionete electrice au împânzit străzile, așa că era de așteptat ca fenomenul să atingă și sporturile. La Sibiu funcționează, de luna trecută, prima locație în care (adică în interiorul căreia!) iubitoriii de karting își pot practica pasiunea fără să respire noxe. Ce-i drept, și fără ca zgomotul motorului să le gâdile auzul…
Kartingurile electrice au ajuns la Sibiu, la VENOM KARTING, o afacere pusă pe picioare de doi foarte buni prieteni: Rareș Tomița și Alin Moldovan. Ambii sunt pasionați de motorsport, participanți și câștigători de competiții pe patru roți, astfel că înființarea unui loc în care doritorii să simtă adrenalină de la volan pare de domeniul firescului.
„Eu sunt pasionat de mic de karting… La final de 2022, am fost în Timișoara la karting cu nepotul meu și uitându-mă la pistă i-am trimis un mesaj lui Alin în care l-am întrebat << cum ar fi să facem și noi treaba asta?>>” – își amintește Rareș.
Și s-au pus pe treabă! Au căutat locația perfectă care să poată deveni pistă ideală și au găsit-o, după șase luni, într-o hală de pe strada Ștefan cel Mare, la nr. 169. Au urmat procurarea karturilor și elementelor de delimitare a pistei.
„Amenajarea am început-o în noiembrie, apoi am făcut comanda de karturi. Am amenajat totul, de la suprafața de rulare, la bariere, bannere dintr-un material special rezistent și un bar pentru părinții sau prietenii care așteaptă persoanele de pe circuit” – explică Rareș.
Venom Karting dispune de 16 karturi: șase pentru copii și zece pentru adulți. Fiecare are 11 cai putere (aproximativ opt kw), iar pe circuit poate atinge viteze și de 40 de kilometri la oră. Totul , însă, este organizat în jurul ideii de siguranță maximă, cu toate măsurile posbilie astfel încât probabilitatea ca ceva neplăcut să se întâmple să fie minimă. Participanților li se face, evident, un instructaj și li se oferă căști de protecție.
Karturile sunt dotate cu centuri de siguranță, beneficiază de pedalier și volan reglabil, toate pentru a asigura confortul și securitatea deplină a piloților. Diferențele principale între karturile de copii și cele de adulți sunt -desigur- mărimea și faptul că cele de adulți au un buton de „boost˝, prin care cuplul este mărit timp de trei secunde pe tură pentru a conferi un avantaj celor care știu când să profite de el.
Pentru copii, singura condiție este ca ei să depășească înălțimea de 120 de centimetri pentru a ajunge la pedalier în cea mai apropiată poziție. Adulții nu trebuie să depășească 120 de kilograme.
Alin și Rareș subliniază că adulții și copiii nu sunt niciodată în același timp pe pistă, din motive de siguranță. Și tot pentru siguranță, pe pistă există patru ecrane colorate care reprezintă steaguri de avertizare, ca la Formula 1. Steagul verde înseamnă că totul este sigur pe pistă, steagul galben solicită ca piloții să fie atenți atunci când unul dintre karturi întâmpină probleme precum întoarcere sau oprire. Steagul roșu, neutilizat deloc până acum, obligă participanții să se oprească datorită unei probleme pe circuit.
Venom Karting are patru angajați, trei dintre ei având drept sarcina supravegherea permanentă a pistei.
Firește, karturile electrice sunt încă mai scumpe decât cele clasice, astfel că investiția lui Rareș și Alin are nevoie de timp pentru amortizare. Avantajele sunt , însă, pe lângă cele de mediu, legate de întreținere.
Cei doi fondatori ai Venom privesc cu entuziasm interesul sibienilor pentru afacerea lor și se gândesc să inițieze chiar și cursuri pentru viitori campioni de karting. Până atunci, însă, cei care își doresc o experiență pe circuit pot vizita locația fie la adresa din strada Ștefan cel Mare, fie la adresa online, aici . Prețul unei sesiuni este de 70 de lei , iar, în cursul săptămânii, între orele 14 -16 , de „happy hour”, cu 10 lei mai ieftin. Un avantaj suplimentar față de alte piste este că la Venom, fiind totul în interior, nu plouă niciodata.