Teatrul de Balet Sibiu (TBS), în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu, pregătește un spectacol cu un concept deosebit, de balet și operă, după una din cele mai mari capodopere ale muzicii universale: RIGOLETTO. Și dacă până acum, deseori, în prim plan erau soliștii de operă, anul acesta balerinii sunt cei care se vor afla în centrul atenției.
Spectacolul „Rigoletto” de Giuseppe Verdi va aduce pe scenă peste 100 de artiști și dacă majoritatea operelor mari includ doar un tablou de balet, în evenimentul de la Sibiu rolurile au fost inversate, confirmând un alt concept artistic al genului.
Coregrafia spectacolului „Rigoletto” este semnată de un vechi colaborator al Teatrului de Balet sibian: Valentin Barteș, cel care a pus în scenă, în 2010 , tot în Piața Mare, ˝Carmen˝de Bizet.
Originar din Cluj-Napoca, absolvent al Școlii Naționale de Balet din Cluj, fiu al prim-solistului Operei Naționale din Cluj , Emilian Barteș, solist în teatre de balet din Zagreb și Split și artist invitat la Westchester Ballet Company din New York, Valentin Barteș a trăit ani de zile în Japonia. Acolo și-a început parcursul în montarea de spectacole și în coregrafie. Astăzi se află la Sibiu, venit special din sudul Italiei acolo unde locuiește în prezent.
„Rigoletto este la un alt nivel față de opera Carmen, din 2010. Dacă atunci opera avea doar rolul de sunet, anul acesta rolurile sunt paralele. Atât soliștii lirici cât și balerinii au aceleași costume și se intercalează, chiar interacționează în anumite părți” – spune coregraful Valentin Barteș.
Cea mai dificilă parte în realizarea spectacolului „Rigoletto” este aceea că, din pricina numărului mare de artiști, nu există un spațiu pentru repetițiile în comun. În prezent TBS și Filarmonica repetă separat urmând ca în prezilele spectacolului să aibă loc repetițiile generale chiar în Piața Mare.
Conceptul acestui spectacol a început în urmă cu cinci ani – explica Ovidiu Dragoman, directorul TBS.
„… și pandemia ne-a stat în cale. Conceptul se naște cu mult înainte de a începe punerea lui în practică, în sala de repetiții. Opera <Rigoletto> nu este pusă în scenă în totalitate, pentru că împreună cu Valentin Barteș am fost de acord să ne axăm pe relația dintre tată și fiică – până la urmă esența operei- și astfel am renunțat la anumite momente care sunt mai mult de divertisment”- spune Ovidiu Dragoman.
Și la Filarmonică pregătiririle sunt intense. Orchestra Filarmonici de Stat din Sibiu va susține spectacolul „Rigoletto” alături de Corul Operei Naționale din Cluj-Napoca. Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu arată că – „Deși nu este prima dată când Filamonica colaborează cu Teatrul de Balet, putem spune că acum este un efort deosebit. Orchestra se află în pline pregătiri și sacrificăm chiar și weekenduri pentru repetiții. Suntem siguri că spectacolul va fi unul extraordinar având în vedere succesul celorlalte co-producții avute împreună cu Teatrul de Balet.” Orchesta Filarmonicii este formată din 65 de instrumentiști care vor fi coordonați de dirijorul Davin Crescenzi.
Premiera spectacolului va avea loc joi, 20 iulie 2023 începând la ora 21:00 în Piața Mare iar accesul publicului este gratuit.