În spatele porților ISU Sibiu, la SMURD, Programul “Salvator din pasiune” a strâns laolaltă sibieni de profesii diferite, de vârste diferite și, totuși, foarte asemănători. Altruismul și determinarea sunt calitățile comune ale voluntarilor care participă la intervențiile de salvare, ale celor care fac asta zilnic, fără ca cineva să le ceară sau să le ofere ceva în schimb. Ei sunt cei care fac ca echipajul SMURD să fie complet și ca la final, atunci când mașina roșie pleacă, mama cuiva, copilul sau bunicul cuiva, să respire din nou, să fie în afara pericolului și să aibă o șansă în plus de a-și relua viața alături de familie.
Voluntarii SMURD, asemeni personalului serviciului, s-au pus în slujba altora riscând, uneori, pentru asta propria sănătate. Campania „Salvator din pasiune” a fost inițiată pentru a întări relația dintre societatea civilă și serviciile profesioniste pentru situații de urgență și s-a dovedit un demers încurajator. Peste tot în România tineri și nu numai, răspund an de an acestei campanii transmițând, discret, dar categoric, că în societatea noastră nu e totul pierdut.
Diana Marcu are 43 de ani, este voluntar SMURD din 2019 și angajat al Poliției Locale Sibiu din 2006. Un incident neplăcut a facut-o să facă pasul spre SMURD: la coborârea dintr-un autobuz, o persoană a alunecat suferind o rană puternică la cap. Fără vreo pregătire în caz de urgență, fără noțiuni de prim ajutor, Diana nu a putut face decât să țină conștientă victima până la sosirea unui echipaj. Motivată să evite astfel de situații și să ofere asistență calificată în caz de necesitate, Diana s-a alăturat programului „Salvator din Pasiune” într-un moment delicat. În mai puțin de un an lovea pandemia de COVID-19. A fost expusă constant riscului de infectare atât în calitate de polițist local, cât și ca membru în echipa de salvare, însă nu a renunțat la turele sale pe ambulanță.
„Munca a devenit epuizantă și solicitantă. Pentru o perioadă îndelungată am fost nevoiți să fim separați de familii, respectând procedurile stricte impuse pentru protecția lor. Nu a fost deloc ușor să gestionăm stresul, iar oamenii erau cuprinși de teamă… Cu toate acestea, ne încurajam reciproc repetându-ne mereu: <Dacă nu suntem noi, cine va fi acolo să ajute?>” – își amintește Diana Marcu
Natalia Artamon este subofițer operativ principal în cadrul ISU Sibiu și considera șansa de a ajuta oamenii un privilegiu extraordinar. A decis in 2018 să se înscrie în programul „Salvator din pasiune”, iar emoțiile de la început au fost înlocuite, în timp, de sentimentul unic al implicării. În perioada pandemiei Natalia a reușit să treacă la un nivel superior și să fie angajată pe postul de paramedic. Susține că toate intervențiile sunt importante în provocarile zilnice, misiunile, o determină să dea ce tot ce poate mai bun.
„Viața mea ca paramedic nu a adus schimbări majore, dar a devenit, într-adevăr, mult mai alertă.” – spune Natalia
Andrei Iacob are 19 ani, este voluntar, absolvent al Colegiului Economic „George Barițiu” Sibiu. A venit la SMURD când avea doar 17 ani influențat de preocupările din familie, mai ales de munca mamei sale (asistent medical). Își aduce aminte că prima intervenție pe care a avut-o a fost la ora 8 dimineața, imediat după ce a intrat în tură. Nu uită emoțiile intense pe care le-a avut și ține minte detaliile: o persoană bătută care avea nevoie de îngrijiri medicale. „Prima experiență m-a ajutat să mă obișnuiesc cu stresul și cu necesitatea de a rămâne mereu calm, indiferent de situatie”, afirmă Andrei. Familia pompierilor sibieni este atât de primitoare încât Andrei vrea să petreacă cât mai mult timp alături de ei. Face acum voluntariat și la departamentul de stingere a incendiilor contribuind la un scop nobil, acela de a salva vieți.
Se consideră schimbat, evident în bine, de experiența la SMURD. Este mult mai precaut în viața de zi cu zi, mai sensibil și mai atent la cei din jur, la nevoile și la bunăstarea lor. Andrei crede că noțiunile de prim ajutor ar trebui să facă parte din cultura generală a tuturor membrilor comunității și că ar trebui promovate încă de la școlile primare.
La Sibiu, Programul “ Salvator din pasiune” s-a transformat, în timp, prin oameni precum Diana, Natalia și Andrei, prin oameni precum colegii lor de la SMURD, în ˝Voluntar CU pasiune˝.