Kartingul sibian: realizări mari pe roți mici

Sporturile cu motor sunt, peste tot în lume,  unele dintre cele mai urmărite și apreciate discipline  încă de la aparitia lor, acum mai bine de un secol. Fie că vorbim de raliu, de motocross sau de formula 1 , nu există persoană care să nu fi auzit de acestea sau, de ce nu,  să urmearscă o ediție a unui raliu local. Unul dintre puținele motorsporturi care poate fi practicat de la vârste fragede este kartingul. Deși mulți cred că această activitate înseamnă doar „o tură cu mașinuța”, în realitate este  un sport în toată regula care necesită disciplină, antrenament, condiție fizică și … buget.

La  Sibiu, Clubul RoadRunner Racing a fost înființat de sibianul Viorel Nicoară, un inginer  în vârstă de 55 de ani a căui pasiune pentru motorsport este ˝moștenire de familie˝ .„Tatăl meu avea o pasiune pentru motorsport și a participat la competiții precum Raliul Dunării Dacia sau  campionate internaționale. În anii ´60 a fost cooptat de directorul Casei Pionierilor de atunci  și  întrebat dacă poate realiza un kart.A fost realizat un an mai târziu, eu din păcate nu l-am văzut…”- povesteste Viorel Nicoara.

După  Revoluție, fondatorul RoadRunner Racing și-a  făcut  prieteni în Olanda și a fost invitat  la o competiție de karting organizată de ei. Credea că o să fie doar spectator, dar  a ajuns să participe și chiar să urce  pe podium, pe locul al treilea. Acela a fost momentul când Viorel Nicoară  a decis să aducă acest sport  la Sibiu. A pus bazele clubului în anul 2001, iar un an mai târziu achiziționase  deja patru karturi ( astăzi pentru agrement clubul dispune de 14 karturi). In 2008  participa la competiții naționale organizate de Automobil Club Român (ACR) , Federația Română de Karting urmând  să apară abia în 2011.

Firma lui Viorel  Nicoară a devenit  importator de motoare Rotax în România, acestei relații datorându-i-se organizarea   Rotax Max Challange România, parte a celei mai mari competiții mondiale de karting. Piloții clubului au devenit campioni la această competiție și, ulterior, la multe altele. Tinerii și copii crescuți de RoadRunner Racing s-au perfecționat în timp, cu pasiune, beneficiind de pregatirea din club.În total RoadRunner detine 26 de titluri de campioni naționali, 22 de vicecampioni și 17 locuri III  la campionate europene , inclusiv la Rotax Challange Central Eastern Europe.

Totuși, părinții care vor să-și îndrume  copii spre  acest sport trebuie să știe că nu este ieftin. Pentru competiții fiecare doritor  trebuie să dețina propriul kart , nefiind permise  cele pentru agrement. La concursuri mărimea kartului și puterea motorului sunt în funcție de categoria de vârstă. Astfel , prețul unui  kart pentru juniori (de la cinci  ani în sus)  începe de la 2400 de euro, iar unul pentru seniori poate ajunge la 10.000 de euro, la care se adaugă, firesc, costuri deloc de neglijat de mentenanță.

Avantajele pe care acest sport le aduce  sunt , însa, foarte mari: dezvoltă reflexele la volan,  responsabilizează și întărește relația tată fiu sau fiică atunci cand  învață împreună mecanică și participă la competiții, rup rutina utilizarii telefoanelor, tabletelor sau computererelor și duc practicanții în zona unuei discipline mai deosebite.

Antrenamentul pentru karting constă în cursuri în care teoria și practica se îmbină. Pe lângă turele de pistă și corectarea greșelilor după acestea, copii își antrenează și reflexele exact ca și piloții de formula 1. Inclusiv  condiția fizică este foarte importanta pentru piloții de karting, iar in acest domeniu, fiul lui Viorel Nicoara, Theodor Nicoară dă o mână de ajutor. Theodor, în vârstă de 20 de ani, este la rândul său de șase ori campion național.

De la fondatorul RoadRunner vor urma si alte vești: înființarea unui centru de motorsport, cu circuit si amenajări pentru offroad si motocross, la 20 de kilometri de  Sibiu. Se va numi Transalpina Motor Land .

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.