De 25 de ani Fundația „Un copil, o speranță” (UCOS) este locul în care copiii speciali și parinții lor găsesc atenție, înțelegere și respect, componente esențiale ale unei vieți cât mai aproape de ceea ce s-ar numi „normalitate”. UCOS este un spațiu în care pașii mici au însemnătate mare, iar efortul acestor pași este împărțit între copii și adulți, aceștia din urmă părinți și profesioniști ai organizației. Ceea ce cultivă UCOS este încrederea și o face cu rezultate bune și multe, recunoscute, și în fața cărora comunitatea întreagă poate face reverențe.
Elena Tudorache este cea care a pus bazele acestui demers. Un nume cunoscut în mediu non-guvernamental și un veritabil pionier. Și-a pus în slujbă proiectului UCOS, a celor care aveau nevoie de el, 25 de ani din viață trăiți la diferite intensități, în funcție de provocările (deloc puține!) ale fiecărei etape.
Drumul până la ceea ce este UCOS azi, până la a deveni unicul furnizor de servicii de recuperare şi terapie integrate pentru copii cu dizabilități, retard mental, Sindrom Down, boli rare, handicap psiho-neuro-motor de vârstă mică, până la serviciile complexe adaptate pentru integrare socială, şcolară şi viață independentă și până la terapiile extinse pe toate ariile a fost nu doar lung, ci, fără doar și poate, provocator.
Elena Tudorache întelege în 1998, poate nu înaintea Statului, dar cu siguranță mai bine decât el care erau nevoile sociale ale momentului și reușește să pună în funcțiune „Casa Surya”, un centru de primire și plasament pentru copii aflați în situații de risc familial, dar și un centru de primire a copiilor, în regim de urgență. Percepția publica față de UCOS, atunci, era de orfelinat, fiindcă informațiile circulau greu, iar pentru mulți noțiunile din activitatea UCOS păreau abstracte. În 1999, însă, UCOS inițiază și un modul maternal unde copiii locuiau împreună cu mamele lor, pentru o perioadă de 6 luni. În acest interval munca urmărea și identificarea celei mai bune soluții pentru ca familia să-și poată continua viața într-un mod autonom, independent.
Activitatea UCOS se exinde, apoi. Ajunge la Vurpăr și ulterior în cartierele sibiene în scopul protejării copiilor în risc de abandon școlar și familial. Anul 2002 aduce între preocupări serviciile pentru copiii cu nevoi speciale, întâi pentru cei cu handicap psiho-neuro-motor . Se înființeaza Centrul „CRESC” , constituit în jurul dreptului la integrare socială, școlară și profesională al copiilor cu handicap. Apar activități complexe, iar echipa UCOS se mărește constant. În 2007 apare inițiativa Centrului „Caleidoscop”, destinat copiilor cu afecțiuni din spectrul autist, rămas până în ziua de astazi singurul din regiune . Pentru educație, susținere și acompaniere în vederea integrării sociale și școlare, părinții copiilor cu nevoi speciale de vârstă mică, din familii, deci neinstituționalizați, nu au nici o instituție de stat căreia sa i se poată adresa…
UCOS este, deci, o rază de lumina în viața acestor familii, uneori mult mai multe la număr decât posibilitățile Fundației.
„Copiii parcurg o perioada de evaluare pentru a contura nevoia terapiilor pe care trebuie să le aplicăm, dar și pentru a afla ce arii de dezvoltare au. Este întocmit un plan personalizat care este respectat de terapeuții noștri, iar planul este actualizat la aproximativ trei-șase luni” – explica Teodor Pădurean, directorul executiv al UCOS.
Toata activitatea UCOS pare desprinsă din manuale. Nimic nu este întâmplător, fiecare direcție de acțiune este rezultatul unor analize atente și face obiectul muncii unor profesioniști desăvârșiți. Și totuși, în ciuda atâtor tehnicalități, mediul rămâne cald, prietenos, unul care cheamă, cumva, oamenii cu suflet. Există mereu voluntari care se alătură echipei. ˝Avem 41 de persoane în echipă, mare parte fiind terapeuți, dar există și voluntari care vin din liceele sibiene sau studenți, preponderent de la psihologie sau științe sociale. Am avut și voluntari din străinătate, spre exemplu am colaborat cu Crucea Roșie din Franța ,iar săptămâna viitoare începe la noi stagiul de voluntariat o tânără care vine din Germania” – spune Teodor Pădurean.
Astazi, 92 de copii au parte de serviciile fundației UCOS, însă numarul beneficiarilor reali este mai mare. El include parinții și familia extinsa care simt la rândul lor efectele a tot ceea ce se întamplă aici. Din păcate, o lista de așteptare egala cu cea a beneficiarilor există și apasă inimile celor de la UCOS….
25 de ani înseamnă mii de cazuri pentru „Un copil, o speranta”.UCOS este un veritabil model de funcționare a unui parteneriat public-privat ( Consiliului Județean Sibiu- Direcția Generală de Asistență Socială și Primăria Sibiu – Direcția de Asistență Socială) , dar este, de un sfert de veac, grație Elenei Tudorache și echiei sale, o gură de aer proaspat pentru o comunitate care, altfel, ar avea dificultăți mari în a-și ajuta semenii.