Implicare fără program: dr. Claudiu MATEI și colegii săi care nu se uită la ceas

Dincolo de temelia sistemului medical privat, dr. Ilie Vonica a construit la Sibiu oportunități. Pentru pacienți și pentru medici! Neînțeles probabil  de unii  la începuturi, apoi contestat de alții și nedreptățit  în judecățile anonime de la colțurile de stradă ale Sibiului, Ilie Vonica a fost, însă, respectat  și apreciat de cei mai mulți, iar numele său  apare în trecutul multor medici și, indirect, în trecutul  multora dintre bolnavi.

Apare, așa cum era: elegant și discret.

Existența astăzi, la Sibiu, a Spitalului European Polisano este o șansă pentru pacienți, una care are la rădăcină, acolo, departe, capacitatea doctorului Vonica de a strânge în jurul lui oameni  deosebiți.

În 2012, un telefon de la dr. Ilie Vonica primește și medicul Claudiu Matei, aflat atunci în Germania. Îi propune să revină acasă și să lucreze în ceea ce urma să devină Spitalul European Polisano. Iar asta se întâmplă  un an mai târziu grație  faptului că tot ceea ce, telefonic, i se spusese doctorului Matei despre investiția de la Sibiu se adeverise. Polisano era un spital cu dotări de top și cu ambiții care, spre deosebire de sistemul public, puteau fi atinse.

Dr.Claudiu Matei  se întoarce, deci, în Sibiul în care copilărise, la câteva zeci de kilometri de Săsăușul bunicilor, în orașul soției sale, chirurgul Ioana Matei, al străzii Oltului pe care crescuse și al Facultății de Medicină pe care o terminase. Revenirea nu ascunde, nici măcar astăzi, la atâția ani după, niciun regret. Nici măcar financiar, deși nivelul său de pregătire i-ar asigura un confort evident mai mare  în orice țară a lumii.

Medicul Claudiu Matei este unul dintre acei doctori pentru care compasiunea, cu tot ceea ce înseamnă ea, este nu parte din fișa postului, ci parte din felul său de a fi. Din acest motiv nu îi este greu să o afișeze, nu o mimează, ci o trăiește și o transmite pacienților. Îl ajută tonul calm și, evident, cunoașterea meseriei.

Are experiență de studiu și practică în domeniul neurochirurgiei în centre universitare precum cel din  Cluj,  precum Hospital Universitari de Belvitge din  Barcelona, Hopitaux Civile de Colmar (Franța) sau Bad Berka Zentral Klinik  din Germania.Este supraspecializat în chirurgia bazei craniului, în neuro-oncologie și neurochirurgie pediatrică și a reușit  mii de operații.

Este cadru universitar, membru în board-ul Societății Europene de Neurochirurgie Pediatrică, este un specialist  recunoscut și , poate înainte de toate, un pasionat al domeniului.

Ajuns la un nivel profesional de top, continuă să admire tehnicile de predare ale celor de la care a învățat la rându-i. Și, uneori, să le arate și studenților  caietele sale  de pe vremuri. Profesorul de neuro-anatomie Ludovic Seres-Sturm, din Târgu Mureș, profesorul Ștefan Florian, de la Cluj, sunt nume despre care Claudiu Matei vorbește cu un respect deosebit și cărora le datorează pași importanți din carieră sa.

Sigur, dr.Matei lucrează ˝la privat˝. Este o opțiune legată strict de accesul la tehnica cea mai modernă și  de dinamica sistemului. De altfel, ˝munca la privat˝este NUMAI   ˝muncă la privat˝. Nu este în combinație cu un spital-două la stat, nu în combinație cu  vreo altă clinică.

Explicația  stă în ceea ce dr. Matei numește ˝colegii care nu se uită la ceas˝.

Pacientul are nevoie să își simtă medicul lângă el, iar această convingere o are întreaga echipa a doctorului Matei, formată din oameni care își dedică timpul , fără ceas, fără orar, celor pe care îi tratează. Fără presiunea unui alt loc de muncă, la stat sau la (alt) privat.

Sunt zece ani de când dr. Ioana-Sofia Nistor, dr. Dan Filip, dr. Joseph Gherman, dr.Iulia Maria Dancu și dr.Matei lucrează împreună. Lor li se adaugă  dr.  Sorin Sabău, dr. Corina Faur, dr. Liviu Bran, dr. Adrian Moroti, dr. Mariana Talău, dr. Raul Talău, psihologul Elena Calvun și mulți alții  despre care pacientul știe poate mai puțin , dar al căror aport este mereu uriaș.

<Microclimatul>  creat la Spitalul European, cuprinde neurochirurgi, anesteziști, neurologi, orelisti, oftalmologi  formați, parcă, după același tipar sau , dacă nu, cel puțin convinși de aceleași valori : respect și implicare.

Medicul Claudiu Matei are, pe lângă echipa de la serviciu, una specială acasă formată din soție (impropriu spus acasă, fiindcă sunt și colegi de muncă) și din Darius și Maria, copii săi. Îi vede crescând aici, la Sibiu,  și rămânând aici!

În plus, gravitează în jurul doctorului  Matei încă o echipa, oarecum nevăzută, dar ale cărei preocupări se simt. Sunt cei care, de cele mai multe ori anonimi pentru opinia publică, finanțează consumabilele operațiilor pe care dr.Matei și colegii săi le fac pro bono în Spitalul European Polisano. Grupați astăzi într-o Fundație  (care poartă numele doctorului Matei) sau pur și simplu ca susținători ai ei,  acești binefăcători  au plătit costurile materialelor a mii de operații pentru copii.

Da! Mii de operații ! Ale căror costuri au fost  cuprinse între câteva și ceva mai multe mii de euro fiecare.

Destinele acestor  de familii au fost schimbate  de  oameni care au acționat împreună, fiecare în câte o direcție: unii în sălile de operații, în proceduri care au ajuns uneori și la opt ore, alții căutând (și găsind!) soluții financiare.

Iar preocuparea față de pacient  nu se limitează la asta. Anual, la Polisano se reîntâlnesc copiii operați, de sărbători sau cu alte ocazii. Se bucură unii de ceilalți, de ceea ce au făcut unii cu ceilalți și unii pentru ceilalți. Este o legătură care, creată fiind pe principiile corecte, nu se va rupe!

Iar viitorul ar putea aduce șanse în plus pentru copiii cu spina bifida. În slujba lor dr. Matei speră să coaguleze un adevărat centru cu activitate lunară. Pacienții, în fapt părinții și pacienții, ar putea beneficia de  experiența tuturor medicilor necesari (cel puțin cinci specializări, dar deseori mult mai multe!)  ˝dintr-un singur foc˝, toți sub același acoperiș. Este un demers la care și-au arătat disponibilitatea instituții medicale și universitare, dar și oameni ai acestora, medici dispuși să simplifice traseul bolnavilor. Adică profesioniști care și-au asumat nu doar un job, ci o misiune!

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.