Comoara de pe raft : cea mai veche carte din colecția Bibliotecii ASTRA

În Biblioteca Astra din Sibiu, printre vechi volume și manuscrise, se află o carte deosebit de valoroasă care păstrează trecutul și prezintă autoritatea dreptului canonic. Este vorba despre „Sexti libri Decretalium… MDXI” semnata de Papa Bonifacius VIII, volum care datează din anul 1511.  Într-o epocă în care normele juridice erau în continuă dezvoltare, Papa Bonifacius VIII a emis o colecție impresionantă de decrete și legi canonice, cuprinse  în această carte.

Anul tipăririi ei, 1511, marchează o perioadă de schimbări semnificative în istoria cărților, o eră în care tiparul a revoluționat producția de cărți și a permis răspândirea rapidă a cunoașterii. Exemplarul cărții „Sexti libri Decretalium” din acel an, deși este o comoară, nu este unic. Există numeroase exemplare ale acestui volum, atât în țară cât și în întreaga lume.

Cartea are coperțile din lemn și este legata in  piele, ceea ce demonstrează o atenție deosebită la detalii . Totuși, în lipsa unor studii concrete, rămâne o enigmă dacă acestea sunt coperțile originale, realizate în timpul tipăririi, sau dacă au fost schimbate ulterior pentru a menține aspectul autentic al cărții.

„Este foarte greu de stabilit cu certitudine cum a ajuns biblioteca în posesia acestei cărți. Au existat foarte multe inventarieri făcute încă de la 1861, dar știm cu certitudine că, începând cu anul 1868, au fost donate cărți spre COLECTIA SPECIALA. Această carte, ca și majoritatea dintre cărțile de aici au ajuns, probabil, în patrimoniul bibliotecii în urma donațiilor unor însemnați oameni de cultură”- declară Bogdan Andriescu, bibliotecar al Colecției Speciale.

Cărțile au fost aduse la parterul corpului A în anul 2011 (după ce s-au finalizat lucrările de renovare). În  spațiul de aici  temperatura și umiditatea sunt  constante pentru a preveni  riscul de mucegai sau alte forme de deteriorare a cărților. Toate cărțile din colecția de carte străină veche din cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt cu acces liber și pot fi consultate de oricine, dar exclusiv în sediul bibliotecii. Multe dintre aceste cărți se găsesc însă și în variantă online.

 

Cea mai veche carte românească aflată în fondul bibliotecii este „Sbornicul slavonesc”, tipărită de Coresi în limba slavonă. Scrierea religioasă a fost tipărită la Sas-Sebeș, în anul 1580. În paginile sale, „Sbornicul slavonesc” adăpostește scrieri religioase, rugăciuni și cântări religioase în limba slavonă si  era folosită pe scară largă în acea perioadă în cadrul bisericii. Această carte a avut un impact semnificativ în răspândirea cunoașterii religioase și a valorilor culturale în rândul populației românești de la acea vreme.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.