Relatări din viitor: locul din Sibiu unde roboții, asistenții virtuali, inteligența artificială și simulatoarele fac parte din procesul didactic

Seria aniversărilor pe care le serbează Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” (AFT)  începând de marți  este  cel mai bun prilej pentru sibieni de a cunoaște ce se întâmplă dincolo de gardurile instituției militare. De altfel, peste câteva zile, pe 13 iunie, la 176 de ani de existentă ca și continuatoare a primei școli militare de ofițeri din România, AFT  permite publicului accesul în interior în cadrul ZILEI PORȚILOR DESCHISE.

În fapt, urmează și alte momente de sărbătoare: aniversarea reorganizării și instalării pe locul actual  și constituirea ca Academie.

Mă consider un prieten al AFT Sibiu și – trebuie să recunosc- un admirator al realizărilor instituției din ultimii ani. Mă tentează să spun că și al tipului de management pe care gralul Ghiță Bârsan, rectorul Academiei și comandantul Garnizoanei Sibiu l-a impus, dar știu că nu-i place și că, până la urmă, fie ea chiar încolonată după lider, de fapt întreaga  echipa a obținut rezultatele.

Anii de presă și -ce-i drept în mai mică măsură- anii de consultanță mi-au oferit ocazia de a urmări progresele AFT. Sunt uluitoare! Academia este schimbată și pentru cei care i-au trecut pragul acum, să zicem, 10 ani. Pentru cei care au cunoscut-o acum 20 sau mai mult este de nerecunoscut. Unele construcții au dispărut complet, au apărut altele , iar cele care continuă să existe găzduiesc în interior tehnologie de domeniul SF-ului. Cele mai noi echipamnete ale momentului dotează laboratoare futuriste și săli de cursuri  cu ecrane tactile și tastaturi care apar și dispar din blatul meselor. Am văzut în filme chestiuni asemănătoare, am văzut roboții care transporta muniția, am văzut simulatoare și  sisteme digitale , iar acum le-am văzut în AFT.

Milioane de euro au fost investite în AFT, iar  banii se văd. Doar digitalizarea a costat 2,7 milioane de euro  și a presupus modernizarea  a 10 laboratoare cu echipamentele hardware și software  de ultim moment.  Academia are posibilitatea  instruirii militarilor prin plasarea lor virtuală în orice colț al lumii, în orice condiții de vreme și teren. Softurile din AFT  analizează imagini sau semnale, analizează scenariile militare în raport cu terenul pe hărți digitale, analizează structural elemente sau chiar fenomene. Există laboratoare dotate cu echipamente radio de ultimă generaţie, practic tot ce este mai modern în învățământul militar există la Sibiu și asta ca urmare a preocupării colectivului  de a se informa  și de a propune metode pedagogice moderne. De altfel AFT participă activ la EUMACS, o structură de colaborare internațională care urmărește identificarea celor mai eficiente soluții la provocările momentului în învățământul militar european.

Spuneam că Academia s-a schimbat uluitor. S-au construit în incintă spații de cazare, facilități pentru sport, o baza auto cu stație ITP proprie, a fost modernizat parcul auto.Muzeul , despre care s-a scris deseori, este un amestec între istorie și tehnologie, cu holograme și echipamente care fascinează orice vizitator.

Presa militară făcea o glumă spunând că aerul de munte a tonifiat conducerea AFT și a făcut-o să privească spre viitor  cu ochi de Silicon Valley  şi nu de mioriţă carpatină… Parcă și umorul s-a schimbat in bine…

Realitatea este că o vizită la AFT poate reda și celui mai sceptic român sentimentul de încredere în Armata Română.

Generalul Ghiță Bârsan a dovedit viziune și a manifestat-o în toate proiectele Academiei, atât în cele dintre gardurile din centrul Sibiului cât și în cele din poligoanele militare (despre care sper să avem ocazia să vorbim separat). Este înconjurat de o echipa care participa la eforturile generale și care este , având toate motivele, mândră de ceea ce a devenit  AFT.

Academia Forțelor Terestre este parte din comunitatea locală și are un loc și o răspundere speciale la nivelul Armatei Române. Pentru felul în care se achita de toate rolurile sale merită felicitări. LA MULȚI ANI , AFT pentru 13 iunie !

Un comentariu la „Relatări din viitor: locul din Sibiu unde roboții, asistenții virtuali, inteligența artificială și simulatoarele fac parte din procesul didactic”

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.