Născută la sat, veșnicia dă târcoale multor comunități rurale. Fără canalizare, fără gaz, fără asfalt (dar, ce-i drept, cu acces la telecomunicații de ultimă generație și televiziune prin satelit sau cablu), o parte dintre satele românești încremeneau în timp dacă nu se întâlneau cu ambițiile unor oameni ai locului dispuși să schimbe lucrurile. Privilegiat, județul Sibiu are câteva astfel de exemple, unele de dată recentă, altele vechi sau chiar foarte vechi. Contrar șugubetei ironii românești, omul sfințește locul nu doar dacă-i preot.
La 40 de kilometri de Sibiu, Racovița își recapătă avântul grație unui primar tânăr. De fapt, o primăriță: Andreea Voicu a absolvit Liceul Economic în anul 2007, urmând apoi studiile de licență și masterat la Facultatea de Științe Economice, specializarea Finanțe, din cadrul Universității „Lucian Blaga”. A lucrat în consultanță politică, iar în 2020, sătulă să aștepte o schimbare în satul ei natal, Andreea Voicu a decis să candideze.„Dorința mea de a candida a venit din dorința de schimbare. Voiam să fac lucrurile să funcționeze în satul meu. În plus, de-a lungul carierei observasem cum munca de primar poate produce o schimbare reală în viața oamenilor, cum acțiunile lui pot face cu adevărat bine comunității” povestește doamna primar.
Momentul preluării funcției a fost cum nu se poate mai prost: pandemia. Nu erau posibile nici lucrurile mărunte pe care și le propusese și se ivea, astfel, o primă provocare: nu se puteau organiza evenimente, deci nici cel de Moș Crăciun, pentru copii. Așa că a angajat un „Moș”, a deghizat doi cai în reni și a făcut ca pe la fiecare casă din sat să treacă Moșul și să lase un cadou celor mici.
Era un mic antrenament pentru marile probleme care aveau să vină. Fiindcă Racovița „colecționase” promisiuni întinse pe 20 de ani referitoare la alimentarea cu apă, la grădiniță, școală, dispensar sau la digitalizare, iar determinarea Andreei Voicu a fost să le îndeplinească.
Așa se face ca din 2020 si până astăzi Primăria Racovița nu a ratat nicio finanțare și, deci, nicio ocazie de a se dezvolta. Anul acesta au fost obținute de trei ori mai multe fonduri decât anul trecut, iar din total 10,5 milioane de lei doar pentru asfaltarea comunei (prin Programul Național de Dezvoltare Locală ) care acum este în toi. Racovița este un mare șantier, unul așteptat ani de zile de locuitori și acceptat fiindcă este dovada clară că lucrurile se mișca. În sfârșit!
A fost reabilitată rețeaua de apă din Racovița și aproape a finalizat proiectul pentru tratarea și înmagazinarea apei la Sebeșu de Sus, iar asta în context ul în care în 2020 gradul de realizare nu atingea nici 20%.
Racovița va avea o grădiniță cu program prelungit, confirmarea venind recent de la Ministerul Dezvoltării, iar renovarea Dispensarului din Sebeșu de Sus este un alt proiect încheiat cu succes. „Știam, evident, ca birocrația o sa fie o problema , dar nu mă așteptam ca între instituțiile statului lucruile să se miște atât de greu, cu termene atât de lungi, iar în relația cu cetățeanul să continuăm să-l plimbăm pentru câte un document˝- explică Andreea Voicu proiectul de digitalizare,care implică faptul că cetățenii vor putea face rost de orice act de pe site-ul primăriei se adăugă listei lungi de inițiative. De pe această listă nu lipsesc proiectele din domeniul Educației precum modernizarea și dotarea școlii gimnaziale cu echipamente de ultimă generație. Laptopuri, tablete, calculatoare și chiar echipamente pentru un atelier de robotică și table inteligente- toate au ajuns la Racovița considerate fiind indispensabile în educația modernă chiar daca sunt încă vise frumoase pentru unele unități de învățământ din marile orașe. Tot la școală au fost implementate trei proiecte speciale, unul care presupune o ora în natură, altul dedicat (opțional) istoriei și culturii comunei, iar al treilea proiect consta în cursuri de canto, dansuri și chitar
Tinerii sunt o resursă pe care Andreea Voicu se bazează și multe dintre eforturile sale au vizat direct generațiile lor . Wifi gratuit, foișoare cu bănci inteligente, locuri de joacă, până și un curs de antreprenoriat prin care tinerii au învățat să pornească și să gestioneze afaceri (unii chiar au făcut asta!) , toate reprezintă pași spre cei care vin din urma.
Drumul Andreei Voicu odată cu preluarea funcției nu a fost ușor nici administrativ și cu atât mai puțin politic. Bunele sale intenții, eforturile și rezultatele sale au condus la un câștig de încredere. Pe această încredere s-a construit o echipă, s-a creat armonie în Consiliul Local și – cel mai important- s-a reclădit speranța locuitorilor că vor avea ceea ce merită: o comuna europeană.
Viitorul, în aceste condiții, arată bine pentru Racovița: panouri fotovoltaice pentru instituțiile locale, stații de autobuz inteligente, o sală de sport modernă și, desigur, stații de încărcare pentru autoturisme electrice.