Sibiul, ca multe alte orașe din Transilvania a avut o largă tradiție în fabricarea berii. Produsă la noi încă din secolul al XVII-lea istoria locală a berii se intersectează, pe langa numele lui Johann Habermann, cu cel al lui Thomas Binder, deținătorul faimoasei fabrici „Trei Stejari” și cel care a înființat „Bere Sadu”- aceasta din urmă fiind , la vrema aceea, cel mai mare angajator al comunei Sadu.
Din păcate cele două branduri nu au rezistat testului timpului și deși au supraviețuit ambelor războaie mondiale și perioadei comuniste, ca multe alte fabrici românești, au căzut după Revoluție.
Cele două nume aproape s-au stins până când Ioan Marius Milonean s-a hotărât să readucă la viață „ Bere Sadu ”, în 2017. Marius, are 47 de ani și este născut în Târnăveni, dar a crescut și a învățat la Cisnădie. A terminat două facultăți, una la Sibiu și cealaltă în Germania, ambele de științe economice, iar in Germania a făcut practică doar în berării. Așa se naște, după terminarea studiilor, decizia întoarcerii în țară și visul propriei producții de bere. Până la îndeplinirea lui , însa, Marius a deschis o fabrică de cablaje auto în Copșa Mică. A înregistrat, în cele din urmă, „Bere Sadu” ca marcă și s-a pus pe treabă: și-a construit propria manufactură la Tocile, la început cu două tancuri, mai apoi cumpărându-și încă 5, fabricate de o firmă din Austria. Astazi Marius poate produce până la 100 de lăzi de bere pe săptămână. Tradițional cum făceau sașii pe vremuri:„Malțul, hameiul și drojdia le achiziționez din Germania, iar apa o extrag dintr-un izvor amenajat de mine de pe Valea Sadului. Pentru acesta am încheiat două contracte unul cu Apele Române, iar celălalt cu Primăria Sadu. Izvorul e deschis și publicului larg . Producem și vindem 2 sortimente blondă și brună…”-povestește, cu pasiune, Marius. Deși spune că , deocamdată, are obiectivele atinse, Marius nu vrea să se oprească aici. În 2020 a achiziționat la o licitație celebrul brand „Trei Stejari” care trezește nostalgie în sufletul multor sibieni. De atunci produce bere sub această marcă și o vinde la Tocile și la două terase din Sibiu. Din păcate nu totul poate fi roz și într-o manieră specific românească se judecă în instanță cu un gigant producator de bere care deși nu a fost la licitație este interesat de brand…
Marius încearcă sa reînvie și bunul obicei al refolosirii sticlelor, ceea ce, recunoaște, este mai greu cu unii clienți. Este, totuși, mândru că e primul din breaslă care face asta.
Planurile lui Marius Milonean sunt mari, cum mare a fost și visul său. Un vis care a salvat două nume din trecutul Sibiului.
Felicitări!
E nevoie de cât mai multe astfel de initiative.
Mi se pare inacceptabil ca berea Ursus sa nu se mai fabrice nici macar in Romania ca sa nu mai zicem ca ar trebui sa fie facuta la Cluj.