Ruth Zenkert, omul noilor destine de pe Valea Hârtibaciului

Ruth Zenkert, fondator al Asociației Elijah, ajungea după 2010 pe Valea Hârtibaciului cu o misiune clară în minte, aceea de a reda speranță comunităților nevoiașe. Și tot ceea ce a reușit împreună cu cei care i s-au alăturat pe parcurs reprezintă dovezi categorice ale unei misiuni îndeplinite: Elijah dispune astăzi de 4 centre sociale, un internat, două școli de muzică (la Hosman și la Nou), un centru rezidențial de tip familial, o creșă, ateliere, un teren de sport multifuncțional, două apartamente sociale, dar și două proiecte noi dezvoltate pe raza Municipiului Sibiu… Ruth Zenkert este parte din toate aceste realizări , dar, mult mai important,  a devenit parte din noile destine ale copiilor și tinerilor de pe Valea Hartibaciului.

Născută în orașul german Schwäbisch Hall , într-o familie cu cinci copii, Ruth Zenkert se angajeaza după terminarea studiilor într-o banca. O slujba ca oricare alta, probabil fără nimic special. Are, însă, parte de ceea ce s-ar putea numi ˝întalnirea vieții ei˝: aceea cu  părintele Georg Sporschill. Ruth îl urmează la Viena acolo unde lucrează ca voluntar în cadrul Asociației Caritas, iar apoi preia conducerea acesteia. Anii de experiență, peste 30 la acest moment, o fac să înțeleagă repede problemele României din anii 1990 și înființează împreună cu părintele Sporschill, organizația Concordia. Se întamplă în 1991, atunci când Ruth, ajunsă în țară cu un bagaj minuscul, își imagina că nu va sta mai mult de șase luni în România. Ei bine, este aici și astăzi….

Ruth Zenkert predă conducerea Concordiei (între timp extinsă în Republica Moldova și Bulgaria) și își asumă o nouă provocare, izvorâtă din marile nevoi de atunci ale comunității din comuna sibiană Roșia. Înființează, astfel, Asociația Elijah – Inițiativa Sociala Ruth Zenkert al carei prim angajat (din cei peste 80 câți sunt astazi) este Antoaneta Ghișoiu, devenită vicepreședinte al organizației.

Dimensiunea asociației, multitudinea de proiecte, numărul mare de salariați nu au facut ca Elijah să-și uite scopul sau să se îndepărteze de el, ci servesc misiunii făcând obiectivul mai ușor de atins, mai repede sau accesibil la mai multe persoane. Cei mici, dar și cei mari, își descoperă la Elijah calități despre care nu știau sau învață punerea în valoare a calităților de care nu aveau nici măcar o idee

Țeluri generoase, dar deloc simple…Ruth povestește că în relația cu familiile abordarea este crucială. În funcție de ce vor auzi , părițnii vor accepta sau vor refuza ajutorul. Din acest motiv, Elijah cultivă talentul nativ al copiilor, înclinația lor spre muzică, lucru foarte ușor de observat.  Elijah a înființat, deci,  școli de muzică, una în Hosman și alta în satul Nou. Astăzi cele două școli, împreună, sunt frecventate de peste 550 de copii.

„Scopul era să atragem copiii. Să simtă că sunt oameni cu calități, oameni care au ceva de arătat . Deși bănuiam că există talent în ei, este, totuși o minune despre cât de mulți sunt talentați nativ” – povestește Ruth Zenkert. Școlile de muzică sunt dedicate tuturor copiilor de pe Valea Hârtibaciului, motiv pentru care transportul din sate este asigurat tot de Elijah.

Profesorii școlilor de muzică  Elijah provin din instituții de cultură renumite ale Sibiului precum Filarmonica , Junii Sibiului, Școala Populară de Arte sau sunt pur și simplu lăutari cu experiență și renume. Unii predau după note muzicale, iar alții predau ˝după suflet˝.

Felul în care comunitățile noastre s-au raportat la comunitățile de romi a adâncit problemele. Ruth Zenkert își aduce aminte felul în care vedea ea îmbunătățirea condiției lor a stârnit și mici ˝revolte˝. Dupa marginalizarea în capetele satelor, renovarea unor case aflate în centru și pregătirea lor pentru mutarea etnicilor romi deranja. „Strada noastră este fără țigani și așa să rămână!”-  au fost printre primele cuvinte auzite de Ruth când a luat inițiativa de a integra comunitățile de romi.

Enumerarea succintă a  proiectelor Elijah este o misiune imposibilă. În cele mai multe dintre cazuri există povești care au stat la baza lor sau care le-au influențat. Pentru toate, fără excepție, există, însă, explicații logice și demne de avut în vedere de toți cei care imaginează demersuri de integrare. Antoaneta Ghisoiu explică – de altfel un lucru logic – că absenteismul școlar se datorează și faptului că mamele, după terminarea concediului de creștere a copilului, lăsau responsabilitatea copiilor mici fraților mai mari. Așadar, înființarea unei creșe avea nu dor rolul educațional firesc, ci și pe acela de a degreva frații mai mari de alte sarcini care nu le permiteau să meargă la școală.  Astăzi , la creșa Elijah din satul Nou sunt înscriși peste 20 de copii.

Asociația Elijah dispune și de un internat în Municipiul Sibiu. Copiii ai căror părinți nu îi pot susține suficient din cauza problemelor financiare beneficiază de acest internat pentru a-și putea continua studiile după terminarea clasei a VIII-a. În fiecare luni dimineața copiii ajung în Sibiu, iar vineri revin acasă pentru a petrece weekendul alături de familie. Transportul firește este asigurat tot de asociație. Pe lângă internat, Elijah are și două apartamente în Sibiu în care locuiesc tinerii care termină liceul și vor să rămână în oraș  pentru a continua studiile sau pentru a intra pe piața muncii.

„Cumva le dăm startul în viață, este ultima etapă spre o viață independentă. Încercăm să îi responsabilizăm prin cerința de a își plăti singuri utilitățile” – spune Antoaneta Ghișoiu .

Se face și sport la Elijah. Fotbalul este practicat de două ori pe săptămână la Nou, însă există câte o echipă de fotbal în fiecare centru educațional. Se practică și karate, de peste 4 ani, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Onu Poșa, un tânăr care abandonase școala și-a reluat studiile grație influenței instructorului său a ajuns pe podiumul Campionatul Național de Karate Kyokushin al României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLUNTARII

Elijah susține voluntariatul pe perioade lungi de timp, de trei , șase sau chiar 12 luni. „Dacă o persoană vine, se implică două zile și apoi dispare, nu reprezintă cu adevărat un ajutor. Încercăm să creăm stabilitate copiilor” – explică  Antoaneta.

Asociația Elijah preferă să lucreze cu voluntari sau personal din România dar există și doi angajați care vin din străinătate. Este vorba despre Felix, care vine din Venezuela și Samuel, care este din Guatemala. Cei doi au venit pentru a implementa „El Sistema”, un program pornit în 1975 în Venezuela, care avea o altă abordare în a lucra cu copiii. Programul susține dezvoltarea socială a copiilor prin muzică și prin integrarea încă de la o vârstă fragedă în orchestre. Practic, Felix și Samuel sunt directorii artistici ai celor două școli de muzică ale ascoiației și tot ei au dat startul, acum un an și jumătate, orchestrei Elijah, care este formată atât copii care au experiență cât și din începători sau copii care aveau rolul de a cânta o singură notă muzicală. Rezultatele s-au văzut cel mai bine în festivalul care a avut loc acum câteva zile: „Dansul Corbilor” VIDEO

VIITORUL

Două dintre marile proiecte viitoare ale Asociației Elijah sunt în Sibiu și au data finalizării peste doi ani. Unul dintre ele este construirea unui cartier social, în parteneriat cu Primăria Sibiu care a pus la dispoziție un teren în cartierul Turnișor (suficient de mare pentru construirea a zece case sociale). Modalitatea prin care  au sa fie ocupate casele este complexă și are în vedere câteva condiții elementare  precum școlarizarea copiilor sau obligativitatea unui job pentru cel puțin unul dintre părinți.

Cel de al doilea proiect este destinat abuzului domestic, constând în amenajarea unui loc în care femeile și copiii care sunt victime ale unor abuzuri în familie, pot primi ajutor.

Elijah reușește, cu eforturi , dar și cu răbdare și interes real să rezolve probleme în fata cărora , deseori , autoritățile Statului s-au dovedit neputincioase. O face implicând oameni care cred în bine chiar și atunci când e greu. Sau mai ales atunci! Oameni ca Ruth Zenkert!

 

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.