PORTALUL MEDICAL SIBIAN APROAPE DE ÎNDEPLINIREA MARELUI OBIECTIV: TOATE SPITALELE DIN JUDEȚ ÎN PLATFORMĂ

Doi ani au trecut de la marele pas al Consiliului Județean Sibiu spre simplificarea accesului cetățenilor la propriile dosare medicale. Era ”începutul sfârșitului” plaselor cu radiografii, scrisori medicale, rețete, documente de externare și altele asemenea pe care pacienții le țineau prin sertare, le plimbau pe la medici și -finalmente- le pierdeau pe undeva.

 

PORTALUL MEDICAL (  portalmedical.cjsibiu.ro )  se lansa în primăvara lui 2021 cu misiunea de a oferi cetățenilor acces la propriul istoric medical din cele trei spitale ale Consiliului Județean Sibiu: Spitalul  Județean, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Spitalul de Pneumoftiziologie. Ambiția era ca, în cele din urmă, cândva,  tot ceea ce face PORTAL MEDICAL pentru spitalele Consiliului să facă  și pentru toate celelalte.

Adică pacienții să-și poată accesa trecutul medical local, să-și imprime  scrisorile medicale, biletele de ieșire din spital sau buletinele de analize, să permită accesul medicilor, on line, la toate acestea și să-și încarce documentele eliberate de alte unități medicale (sau să permită medicilor să facă asta pe baza unui acces oferit de pacitent). În plus, pacienții își puteau face programări on line la cabinetele spitalelor amintite.  Pentru cei care au avut de-a face fie și numai o dată  cu un spital, anunțul din 2021 al Consiliului Județean Sibiu era o mare veste. Totul devenea mai simplu odată cu apariția unui loc în care găseai scanate documente relevante de care, poate, aveau nevoie medicii tăi astăzi și care se refereau la proceduri de acum un an sau doi sau mult mai mulți .

Accesul pacientului la un document care-l privea și pe care, din motive diverse nu îl mai deținea  necesita, firește, o cerere depusă la registratura spitalului , timp de așteptare, deplasări etc. Probabil  chiar numai dosar cu șină, nu trebuia…  Iar dacă cetățeanul fusese tratat în mai multe spitale , cu ocazii diferite, pentru afecțiuni diferite, situația  devenea  și mai încurcată.

 

PORTALUL MEDICAL sibian este, pe de o parte, un element dintr-un amplu proiect de finanțare elaborat de Consiliul Județean Sibiu și , pe de altă parte, rezultatul muncii unui grup de specialisti ai firmei GAMA IT. Companie locală. Platforma a fost îmbunătățită continuu, atât ca urmare a feedback-ului obținut de la sibieni cât și după  extinderea aplicabilității. Astăzi  PORTAL MEDICAL oferă serviciile pe care le oferea inițial doar celor trei spitale unui număr total de zece unități medicale de stat și private:  Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Clinic de Psihiatrie dr. Gh. Preda Sibiu, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Municipal Mediaș, Spitalul Orășenesc Cisnădie, Clinica Misan Med, Clinica Polisano, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, Spitalul Orășenesc Agnita și Clinica Diamed. Și are ambiția de face asta pentru TOATE SPITALELE DIN JUDEȚUL SIBIU. Practic, mai există două spitale despre a căror aderare la sistem există discuții . Odată cu includerea lor, pacienții vor avea acces la serviciile PORTALULUI MEDICAL indiferent de unitatea în care s-au tratat în județul Sibiu.

PORTALUL MEDICAL înființat la Sibiu are astăzi 7882 de utilizatori și a oferit 20.000 de sesiuni celor care l-au accesat. Din numărul total de conturi înființate pe platforma , aproape 100 aparțin medicilor, aceștia înțelegând cu mare ușurință cât de mult simplifică PORTALUL accesul la trecutul medical al pacienților. Interesant, poate, este și că din numărul total de utilizatori, celor din România li se adaugă useri (foarte probabil sibieni) din Germania, Austria, Marea Britanie , Belgia, Italia și chiar Statele Unite.

Consiliul Județean Sibiu și GAMA IT au reușit să dezvolte un mecanism simplu, dar util și modern, iar în comunicările publice țin mereu să amintească despre protecția sporită a datelor în jurul cărora a fost creat PORTALUL MEDICAL. Este o declarație de conformitate cu exigențele legale firească, dar și una pentru care s-au făcut eforturi importante. Spre exemplu, pentru aderarea la sistem a  uneia dintre  marile unități medicale private din Sibiu intitiatorii platformei au fost nevoiți să îndeplinească o lista de cerințe de securitate impuse de un operator extern angajat special pentru asta de unitatea privată. Abia după a fost semnat protocolul de aderare.

PORTAL MEDICAL este, însă, ceva mai mult decât instrumentul descris mai sus. Este baza care a perfecționat Sibiul în legătură cu acest  subiect. Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a fost desemnată  raportor pentru avizul pe tema Spațiului European al Datelor privind Sănătatea (EHDS), documentul de la care începe construcția unui spațiu comun al datelor privind sănătatea în întreaga  Europa. Avizul a fost favorabil la Bruxelles  și  face din Sibiu o componentă esențială a abordării comune la nivelul continentului.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.