VIDEO: SE TERMINĂ LUCRĂRILE LA AEROPORT. CUM ARATĂ ȘI CARE SUNT NOUTĂȚILE

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu  (CJS) a invitat astăzi presa la un tur al  Aeroportului Internațional Sibiu (AIS), acolo unde, la 13 luni de la data emiterii autorizației de construcție,  lucrările sunt, practic, finalizate (99,5%).

Modernizarea și extinderea Aeroportului Internațional Sibiu a devenit cea mai mare investiție din fonduri europene a unei administrații publice din județul Sibiu, iar Consiliul Județean  a calificat întreg șantierul drept o cursă contra cronometru – termenul asumat fiind de 12 luni. În plus, totul s-a executat sub trafic de călători, fără nici măcar o zi de întrerupere (în ciuda anunțului inițial că va exista o astfel de zi).

Președinta CJS a evocat eforturile echipei de la AIS, a managerului Marius Gîrdea si colegilor săi, ale cosntructorilor și ale specialiștilor din Consiliu.

Spațiul aeroportului a crescut  nu mai puțin de patru ori, de la 6200 la 22300 mp, Aeroportul dispune de o autogară în care vor putea ajunge în viitor autobuzele de transport în comun și autocarele, numărul ghișeelor de check-in a crescut de la 8 la 14, plus alte 7 de self check-in, pasagerii vor avea la dispoziție zone de drop-off pentru bagaje, astfel încât să nu mai aștepte la ghișeele clasice, s-au instalat porți electronice pentru scanarea permiselor de îmbarcare, iar din bagajele de mâna, grație investițiilor în noile echipamente, nu mai trebuie scoase lichidele, telefoanele, laptop-urile.

S-au instalat body-scannere, iar pasagerii vor avea la dispoziție în viitor  singurul sistem automat de verificare a documentelor de călătorie (denumit ABC – Automated Border Control) existent într-un aeroport regional din România. Practic, pasagerul scanează pașaportul, iar o cameră de luat  vederi preia imaginea pasagerului, comparând-o cu cea din document. Se fluidizează astfel traficul pasagerilor, eliminându-se controlul efectuat de polițiștii de frontieră.

La Sibiu a fost instalat și un sistem de securitate extraordinar de complex, care utilizează  inteligența artificială și poate detecta persoanele suspecte sau bagajele abandonate.

În plus, există o  rețea de supraveghere perimetrală cu  aproximativ 500 de camere, plus  o cameră cu termoviziune ultraperformantă, unică în România–  toate datele  acestora fiind prelucrate într-un dispecerat ultramodern.

Valoarea totală a investiției de la Aeroport a fost de 321,55 milioane lei (64.31 milioane de euro). Aportul financiar al CJ Sibiu și AIS este de 97,58 milioane lei , adică peste 30% din valoarea investiției.

Constructori: Asocierea CON-A Sibiu, Bog’Art SRL și UTI Construction And Facility Management SA.

Lucrările, însă, vor continua – a anunțat președinta CJS, Daniela Cîmpean.

˝Și, cum este firesc, o să vă întrebați ce se întâmplă cu restul de 0,5% din lucrări?

Este și scopul întâlnirii de presă de astăzi.

Cunoașteți că infrastructura aeroportuară din România trebuie că, în scurt timp, să se adapteze la rigorile impuse de aderarea la Air Schengen. Vor fi create circuite separate pentru pasageri, lucruri pe care dorim să le facem acum, profitând de prezența constructorilor. Cu toții știm că este mai simplu și mai eficient să lucrezi cât ai „meseriașul” în casă, decât să-l lași să plece și să cauți altul.

Apoi, tocmai pentru a veni în sprijinul celor care aleg Aeroportul Sibiu, am considerat că trebuie să  oferim facilități suplimentare. Mă refer la stații de încărcare a automobilelor electrice și automate de parcare, dotări pe care le-am achiziționat sau urmează să fie livrate în această perioadă˝- a explicat Daniela Cîmpean.

În scurt timp va urma si deschiderea noii legaturi rutiere cu AIS, din giratoriul Șoseaua Alba Iulia-str.Europa Unită.

 

VIDEO AEROPORT (sursa: Consiliul Judetean Sibiu):

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.